Vädersökning

Ort, postnummer eller land

Ovädersvarningar


Våra stormcentraler

Sää Varoitukset Finland

Vädret i Enontekis Vädret i Helsingfors Vädret i Inari Vädret i Kuopio Vädret i S:t Michel Vädret i Uleåborg Vädret i Björneborg Vädret i Rovaniemi Vädret i Vasa

Vädersituation

Väder Finland
Oulu - På måndag är och förblir himlen praktiskt tagen molnfri.

Radar

Radar Finland Radar FinlandRadar Finland

Moln - Nederbörd

Moln - Nederbörd Finland

Luftströmmar

Luftströmmar Finland

På Sää Varoitukset Finland hittar du aktuell väderinformation, lokala väderprognoser och många nyttiga uppgifter om ämnet väder. Tack vare våra högupplösta väderradarinformationer och pinfärska ovädersvarningar blir det inga fler obehagliga överraskningar.

Högsta temperaturer

1.Oulunsalo Pellonpaa21,9 °C
2.Hailuoto airfield20,5 °C
3.Keminmaa Kemi-Tornio airport20,2 °C
4.Kruunupyy airport20,0 °C
5.Raahe19,9 °C

Lägsta temperaturer

1.Joutseno Konnunsuo-3,7 °C
2.Parikkala Koitsanlahti-1,5 °C
3.Pyhäjärvi Ol. Ojakylä-1,4 °C
4.Ylivieska airfield-1,3 °C
5.Alajärvi Möksy-0,8 °C

Klimatet i Finland

Störst påverkan på klimatet i Finland har landets geografiska läge mellan den 60:e och den 70:e breddgraden. Det är ett av de nordligaste länderna i världen. Beroende på strömmarna får vädret en maritim eller kontinental prägel. Från väst och sydväst är Östersjöns påverkan märkbar. Lägg till detta föhneffekter som uppstår i lä av de skandinaviska bergen och utgör en orografisk faktor med stor påverkan. Vid östlig ström bestäms vädret i Finland å andra sidan av kontinentala luftmassor. Småskaliga skillnader i inlandet har främst samband med de stora insjöarna.

Finlands klimatklassificering enligt Köppen och Geiger är den kalltempererade klimatzonen (klimattyp D). Denna omfattar regioner där den kallaste månaden har en medeltemperatur på högst -3 grader och den varmaste månaden har en på minst 10 grader. Den årliga medeltemperaturen i Finland ligger mellan -1,9 grader i Enontekis i yttersta nordväst och 6,5 grader på Utö, som är den sydligaste bosättningen i landet. Huvudstaden Helsingfors har genomsnittet 5,9 grader, och är därmed under året betydligt svalare än Berlin eller Zürich, med 10,2 respektive 9,4 grader.

Eftersom Finland har en platt topografi är den geografiska fördelningen av nederbörd relativt låg. I snitt faller det i sydväst 700 till 750 l/m m² nederbörd per år. Torrare är det på Bottenvikens kust och i norra Lappland med genomsnitt på 450 till 500 l/m². Som jämförelse: I Tyskland ligger de genomsnittliga årsmängderna mellan 483 l/m² (Grünow, Brandenburg) och 2 340 l/m² (Oberstdorf/Bayern)! Dessutom finns det inga distinkta torrperioder i Finland. Cirka 40 procent av nederbörden faller under vinter- och vårmånaderna, och vintern eller våren är i Lappland den torraste tiden på året. Resterande 60 procent faller ungefär jämnt fördelat mellan sommar- och höstmånaderna.

Under vintern håller sig medeltemperaturen under 0 °C. I Lappland kommer vintern redan i mitten av oktober och varar till början av maj. På Åland varar den, med i snitt 100 dagar, endast ungefär hälften så länge. Större delen av Lappland, och ungefär en tredjedel av hela landet, ligger norr om polcirkeln (66,56°). Här uppstår under vintern den så kallade "polarnatten", en period då solen inte stiger över horisonten. Polarnatten varar desto längre, ju längre norr du förflyttar dig från polcirkeln. I det nordligaste hörnet av Finland är det mörkt under 51 dagar under vinterhalvåret. Längst i söder är det vid vintersolståndet (talvipäivänseisaus) bara ljust under 6 timmar. Temperaturerna varierar på motsvarande sätt. I regionerna Norra Finland och Lappland är januari den kallaste månaden med genomsnittstemperaturer mellan -14 och -12 grader. I sydväst är det kallast i februari. Så länge Bottenviken i väster och i Finska viken i söder är isfria märks havsvattnets förmildrande effekt emellertid utmed kusten. På Utö ligger medeltemperaturen i februari på -2,2 grader.

Från mitten till slutet av oktober börjar det bildas ett sammanhängande snötäcke i Lappland. På öarna i Åland sker detta inte förrän i början av januari. Snötäcket uppnår normalt sin största tjocklek i mars och är i snitt 60 till 80 cm i norr och öster. Vid kusten i sydväst är det i snitt endast 1 till 10 cm. Här börjar snötäcket att smälta i början av april. Från slutet av maj till början av juni har de flesta snöresterna försvunnit även i norr och den omkring 7 månader långa vintern är över.

Under sommarmånaderna ligger medeltemperaturen över 10 grader. Sommaren börjar i södra Finland oftast i slutet av maj och varar fram till mitten av september. I Lappland börjar sommaren ungefär en månad senare och slutar en månad tidigare än i söder. Varmast är det under juli. I Helsingfors är medeltemperaturen då 17,8 grader, och för att jämföra är det i München då 18,3 grader. I norr är det på motsvarande sätt mindre varmt med temperaturer i mitten av juli mellan 11,2 (Enontekis) och 14,0 grader (Enare). I inlandet kan maxtemperaturer från 32 till 35 grader uppnås, men på kusten är temperaturer över 30 grader mycket sällsynta. Den hetaste dagen var den 29 juli 2010 då 35-gradersstrecket överskreds på många ställen, med en rekordtemperatur på 37,2 grader i Joensuu. I mellersta och södra Finlands inland är det varje år varmare än 25 grader under 10 till 15 sommardagar i genomsnitt, och i norr och på kusten 5-10 dagar.

Under midnattssolen står solen över horisonten under 24 timmar. Vid polcirkeln är detta fallet den 21 juni. I Utsjoki kommun, i landets nordligaste ände, lyser midnattssolen ungefär från 20 maj till 21 juli. I sydvästra Finland är dagarna runt sommarsolståndet (kesäpäivänseisaus) 19 timmar långa.